ЧЫБЫРТКЫ ӨРҮМ майда өрүм. Буга 12—15—27 талдан көк тилинет. Илгер илер эң майда жана сыйда өрүмдөрдү «чыбырткы өрү м» деп коюшкан. Негизинен булар камчы өрүм болуп, |
ЧЫГДАН (ашкана). Ичине идиш-аяк, тамак-аш коюлуучу чийден жасалган боз үйдүн эпчи жаккы бөлүгү. Бул (болжол оо 120—150 м) 2—2,5 мм кооз чырмак оюм салынып да, жөн |
ЧЫНЫ КАП (пиала кап). а) Көн — идиштердин бир түрү. Чеберлер муну — өтө кооз, ар кандай үлгүдө кармашат. Анын ири челек сымал узунураак келип, түбү менен оозу |
ЧЫНЫ КУТУ б) пияла куту жыгач идиштеринин бир түрү. Көчмөңдүү турмушта б га чыны сакталган. Көчүп-конууда чынынын (пиялан н) сынбасы үчүн бул — урунттуулуктуу идиш. Ал боз |
ЧЫНЫ КАП (пияла кап) в) — Кийиз буюму. Боз үйдүн эпчи тарабы на илинген чыны сактай турган баштык. Анын кооз т рүнө шырдак оюмдары түшүрүлөт да, ал цилиндр жан |
ЧЫПТАМА кыз-келиндерибиз кош этек менен жуп кие турган, и телип же жалаңкат тигилген жеңсиз, бели жабылган дай ич кийим. Чыптама да денеге чак тигилет. Ал ко |
ЧЫРАШ САЙМА ийне сайманын бир түрү. Бул — буюмдун чекесин чыр аштап бекитүү дегендик. Мында буюмдун четинен «ж эк» (0,4—0,5 см дей) алынат. Андан ошол жээктен буюм |
ЧЫРМАК «...Тасма чийден тарттырып, Кырк-элүү кыз-келинге, Кырмызы менен чырматкан...» (Элдик оозеки адабият) . Бул — ак чийди бирден талдап, түрдүү түстөгү жүн |
ЧЫРМАКЧЫ Чийден чырмак аркылуу кооз буюм жасаган уз. |
ЧЫРМАКЧЫЛЫК элдик көркөм кол өнөрчүлүктүн бир түрү. Чийди түр лөнтүп кооздоп, турмуш-тиричиликте аны адими бую катары кастарлап кармоо — байыртан берки салт. |
ЧЫРМАКЧЫЛЫКТЫН КӨРКӨМ КӨЧӨТТӨР Чырмакчылыкта деле негизинен эзелтен берки элди мүнөзгө эгердер, төтөн, килемчиликке, өрмөкчүлү кө такай колдонулуп келинген көркөм оюм-көчөттө |
Можете поискать примеры использование слово Эл-Создук:
Эл-сөздүк | Другие сервисы... | 0.0722 сек. |