КАДОО«Казан кадаган уста, Калк ишине жараган уста» (ма ал). 1. Бул — катуу буюм-тайымдарды, шаймандарды о доо, керекке жаратуу. Демек, кадоодо устанын бөтө | КАЖАРЫ(БУКАРЫ) — «Кажары согуп түр кылдың, Кармаган үйү гүл кылдың» (Жеңижок). Бул — өрмөкчүлүктүн бир ы масы. Терменин түрү. Түштүк Кыргызстандын Жаңы-Ж |
КАЗ ТАҢДАЙ ӨРҮМҮэски өрүмдүн бир түрү. 7—9—11 тал көк тилет. Муну м нен басмайыл да өрүлөт. Мисалы, жети талдан тилип өрмөдө ортосуна кобул (жик) түшпөй, туташ өрүлүп, | КАЙМАК БЫШКЫЧжыгач идиштеринин бири. Түспөлү челектен бөлөкчө рөөк, бою сокудан да, челектен да узун болот. Анын бийиктиги 80—100 см дей жасалат. Бул ашкана буюмуну |
КАЙЫжердикти (кездемени, таарды, булгаарыны, кайышты . б.) бири-бирине каттап тигүү. Мисалы, кездемени, аарды терс кайып тиксе, булгаарыга ак кайышты бе | КАЙЫКат жабдыктарына узануунун бир түрү. Тигилген тиг ш. Бул — жүгөнгө, көмөлдүрүккө, басмайылга, куюшк анга булгаары кайышка ак кайышты жана ак кайышты |
КАЙЫКЧЫкайышты беттеп кайыган чебер. | КАЙЫШ«Сылап-сыйпап үйрөттү, Кайыштан чылбыр сүйрөттү» (Тоголок Молдо). Бул — малдын, кайберендин териси нин ийлеген түрү. Ат жабдыктардын негизги жердиг |
КАЙЧЫ1). Чеберлердин уздук жана устачылык куралы. Күмүш тү жана күмүш ордуна колдонуучу жезди, мисти, кол ну, калайды, нейзилберди, мельхиорду, датчалбаст | КААЛГА(боз үйдүн каалгасы) — Үй жыгачынын бир бөлүгү. Бу л топтоосуз, мыксыз эле баш босого менен аяк босо ого ашталып бекитилген эки бөлүктөн турган такт |
КАЛАЙЛОО«Жалгыздын куюшканын калайлап, Мен куда болуп ма айдап» («Саринжи-Бөкөй»). Бул — бир эсептен дана ерлөө. Күч келүүчү буюмдар калайланбайт. Ташкала | КАЛМАК ӨРҮШжөнөкөй өрүмдүн эң эски ыкмаларынын бири. Ага он ки көктүн үстү-астына бирден тал «аркак» болуп т шүп отурат да, бир кыр чыгат. Мында «куюшкандын к |
КАЛЫП(куйма калып) — металл буюмдарынын үлгүсү, кеп. Ар бир устанын өзүнчө куйма калыбы болот. Элдик зер ерчиликте, бул — буюм-тайымдарды көркөмдөөнүн ө | КАНАТ ЧИЙ«Килем көчөт» келтирип, чырмак салган чийне («Ман ас»). Бул чырмалган же эндей чийден токулган боз ү йдүн сыртынан калануучу жабуу. Анын узундугу боз |
КАНЖЫГА«Канжыгасы кабат», «Куу канжыга» (эл сөзү). Бул — т жабдыктарынын бир бөлүгү. Ат үстүндө ар кандай нерсени байлануу жана бөктөрүү үчүн ээрдин арткы | КАҢДООКүмүштөн, калайдан, жезден, мистен жана ушул өңдү металлдан жасалган идиштердин, буюмдардын жырт к, тешиктерин калай, коргошун аркылуу данакерлөө |
КАМЧ Ы«Булуттай учкан тору айгыр, Бучкакка камчы салга ы» («Манас»). Бул — ат жабдыктарынын бир бөлүгү. У нааны бастырууда (камчылануу) колдонулуучу курал | КАП«Кара каптын кагынчык, Аңдыгандын жаны чык» (Элди к ооз еки адабияттан). Бул — таар буюму. Мунун жер иги жүндөн болуп, идиштик милдет аткарат. Эндүү к |
КАПКАККазандын үстүнө жабылуучу тегерек буюм. Ал такта дан кынапталып, ак чийден токулуп жасалат. Жыгач капкактын үстүңкү бетинде жумуру жыгачтан тутка | КАПКАН«Күмүш жаак капканың, Күндө күмүш тапканым» (Эл ы ы). Бул — аңчылык куралы. Карышкыр, илбирс, аюу, ку лжа, теке сыяктуу жапайы айбанаттардын ички мүнө |
КАРГЫтайгандын моюнуна тагылуучу кур. Чеберлер аны бу гаарыдан же кайыштан узундугу 30—35 см, туурасы 3— 5 см, эки учуна тегерек темир же чагарак, же дөңгөл | КАРСЫНАНСайма буюмдарына көркөм көчөт түшүрүү үчүн жерди кти кере турган жыгач алкак. Карскан — электин ал кагы. Карскан менен карсынан бири-бирине үндөшүп |
КАШЫК«Кашыктап жыйган мүлкүмдү, Чакалап чачып отурат» (Эл ыры). Бул — жыгач идиштеринин бир түрү. Узуну 1 0—15 см, ичтүүлүгү 25—30 грамм кашык сабынан кармап, | КАШЫК КАПЧакан сайма буюмдарынын бири. Анын кооз саймасы ж ана оюму болот. Буюмдун жердиги көбүнчө кийизден, таардан, кездемеден тандалат. Ал көркөмдүк үчүн |
| |
| |
| |